Τιμήθηκε στην Ξάνθη η Ημέρα της Ευρώπης 2016

,


Τιμήθηκε στην Ξάνθη η Ημέρα της Ευρώπης 2016


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Ημέρα της Ευρώπης 2016: Η Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση», που διοργάνωσαν το Europe Direct Ξάνθης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και οι TeachersEurope Ξάνθης, τη Δευτέρα, 26 Μαΐου 2016, στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δυο μέρη. Στη διάρκεια του πρώτου μέρους, που αποτελούσε το θεωρητικό πλαίσιο, παρουσιάστηκαν ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκπαίδευση και το Europe Direct Ξάνθης και η συνεργασία του με τους εκπαιδευτικούς, από την κα Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του EDIC Ξάνθης. Στη συνέχεια, η κα Ελευθερία Παπαδάκη, Αναπληρώτρια Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’ κ Β’ θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, παρουσίασε το πρόγραμμα Erasmus+ για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας πρακτικές συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία μια πρότασης, την αναζήτηση εταίρων και την αξιολόγηση. Ακολούθως, η κα Ευγενία Θεοδοσιάδου, Σχολική Σύμβουλος Α΄θμιας Εκπαίδευσης, Ambassador Teachers4Europe, παρουσίασε το δίκτυο Teachers4europe, τις δράσεις του δικτύου και την ευρωπαϊκή διάσταση που ενσωματώνει στα έργα των T4E με τους μαθητές τους, ενώ η κα Ολυμπία Λαμπάκη, Ambassador του E-Twinning για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Υπεύθυνη για τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη, παρουσίασε το eTwinning, τις πλατφόρμες μάθησης και συνεργασίας που προσφέρει συνδέοντας σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν έργα εκπαιδευτικών που υλοποιήθηκαν με ευρωπαϊκή διάσταση. Παρουσιάστηκε το έργο «Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το μεγάλο μας σπίτι», από τους εκπαιδευτικούς κο Νικόλαο Καμέα, εκπαιδευτικό στο 8/θ Μειονοτικό Δ.Σ Μύκης, Teacher4Europe, κα Ελένη Μακρή, εκπαιδευτικό στο 7ο Δ.Σ Ξάνθης και κα Γεωργία Παρασκευοπούλου, εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Διομήδειας. Σε ό,τι αφορά τα έργα των Teachers4europe, ο κος Χρήστος Μοσχίδης, Teacher4europe στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, παρουσίασε το έργο «Ἡ παρ’ ἡμῖν θάλασσα – Ο ρόλος της θάλασσας στη διαμόρφωση της Ευρώπης», και ο κος Ξανθόπουλος Γεώργιος, Προϊστάμενος του 3/θ Δημοτικού Σχολείου Εξοχής Ξάνθης, Teacher4Europe, παρουσίασε το έργο «Σημειωτική ανάλυση των χρωμάτων και των συμβόλων των σημαιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η κα Βίκυ Τσιωνά, Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’ κ Β’ θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, παρουσίασε το σχέδιο Erasmus+/ ΚΑ2, «Πολυπολιτισμικά Σχολεία – Ενίσχυση του πολιτισμικού και γλωσσικού θησαυρού της Ευρώπης μέσω των δασκάλων» και η κα Μαρία Σιάκκα, Εκπαιδευτικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, παρουσίασε το Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Europe - Twelve Points! A European Song Contest».

Τη συνολικής διάρκειας 3 ωρών εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί.